A gluténmentes élelmiszerek fogyasztása csak divathóbort?

Az elmúlt években a gluténmentes termékek hatalmas népszerűségre tettek szert. Ma már szinte minden bolt polcain találkozunk velük, és sokan akkor is ezeket választják, ha egyébként nem szenvednek ételérzékenységben.
Éppen ezért sokan vannak, akik úgy vélik, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csupán egy újabb divathullám, ami idővel le fog csengeni, ugyanúgy, ahogy a korábban megjelenő, rövid életű, trendi étrendek.
Ők azok, akik azt gondolják, hogy a fogyasztók csak a legújabb hírek vagy az influenszerek reklámjainak hatására keresik többek között a Reform Nagyker gluténmentes termékeit is, nem pedig azért, mert valóban szükségük lenne rájuk. Mások viszont határozottan állítják, hogy a gluténmentes étrend valódi megkönnyebbülést hozott számukra.
Mi az igazság? Mai írásunkban ennek jártunk utána.
Mit érdemes tudni a gluténról?
A glutén a búzában, árpában és rozsban található fehérje, amely a tésztafélék rugalmasságáért és megfelelő állagáért felel. Tulajdonképpen egy természetes növényi fehérjéről van szó, amely a legtöbb ember számára teljesen ártalmatlan, mert az emésztőrendszerük képes lebontani és a szervezetük problémamentesen kezeli.
Az egészséges emberek számára a glutén ugyanúgy emészthető, mint bármely más fehérje. Sőt, a gluténtartalmú gabonák számos értékes tápanyagot tartalmaznak: rostokat, ásványi anyagokat, B-vitaminokat és komplex szénhidrátokat, amelyek fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott étrendben.
A glutén tehát önmagában nem “rossz”, és nem okoz problémát mindenkinek, csupán azoknak jelent gondot, akik valamilyen okból kifolyólag érzékenyek rá.
Mikor van szükség gluténmentes étrendre?
A gluténmentes étrend bizonyítottan létfontosságú azok számára, akiknél a glutén fogyasztása különböző egészségügyi panaszokat okoznak.
Vannak, akik cöliákiával – más néven gluténérzékenységgel – küzdenek, ami egy autoimmun betegség. Ez esetben a szervezet kóros immunreakciót ad a gluténre, gyulladásos választ vált ki a vékonybélben, ami a bélnyálkahártya károsodásához és a bélbolyhok sorvadásához vezethet. Ilyenkor a glutén teljes, élethosszig tartó kerülése az egyetlen megoldás.
Vannak olyanok is, akiknél ugyan nem állapítanak meg cöliákiát, a glutén mégis kellemetlen panaszokat okoz, ilyen lehet például a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fáradékonyság vagy fogyás. Az ő esetükben a glutén mérséklése vagy teljes kizárása javulást eredményezhet.
Csak egy trend vagy valódi megoldás?
Tény, hogy a gluténmentes életmód mára egyfajta divattá vált, fontos azonban látni, hogy sokak számára a gluténmentes termékek fogyasztása nem választás kérdése, hanem szükségszerű és nagymértékben megkönnyíti az életüket.
Ezek az élelmiszerek tehát valódi segítséget nyújtanak, ha egészségügyi okok indokolják a fogyasztásukat, és csak azok körében válik divathóborttá, akik pusztán a népszerűségük miatt választják őket.











































